SEGREGACJA ODPADÓW PO NOWEMU
ulotka śmieci-kolor.pdf (243,78KB)
Kompostowanie odpadów biodegradowalnych w przydomowych kompostownikach
Bioodpady mogą być kompostowane we własnym zakresie i na własne potrzeby w przydomowych kompostownikach, jeżeli nie powoduje to uciążliwości dla otoczenia i negatywnego oddziaływania na środowisko.
Kompostownik to określenie miejsca albo pojemnika, w którym następują procesy rozkładu substancji organicznych i przekształcania ich w kompost.
Kompostownik powinien być wykonany z drewna, metalu, plastiku lub siatki drucianej, w kształcie kwadratu, prostokąta, stożka czy walca, ze ścianami ażurowymi (niezamkniętymi).
Zaleca się by położenie kompostownika nie było w pełnym słońcu, lecz w półcieniu.
Przepisy prawne dotyczące lokalizacji kompostownika na posesji reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tj. Dz.U. z 2019 r., poz. 1065).
Do kompostownika wrzucamy:
- poobcinane gałęzie – ale muszą być wcześniej rozdrobnione sekatorem,
- skoszona trawa, zeschłe rośliny,
- zdrowe zielone liście z drzew, które szybko gniją i wprowadzają duże ilości azotu do gleby, chore
liście należy oddzielnie spalić, gdyż mogą zakazić cały kompost,
- popiół ze spalonych liści,
- resztki roślinne z kuchni, także fusy z herbaty, resztki warzyw, owoców, skorupki jaj,
- papier czy tektura w drobnych kawałkach - rozkładają się wolniej niż zielone liście, ale dają więcej
węgla i tworzą luźniejszą konstrukcję,
- resztki jedzenia i ściółki po domowych zwierzętach roślinożernych - w tym ich odchody (ale już nie
odchody kocie czy psie),
Do kompostownika nie wrzucamy:
- gotowanych pozostałości z kuchni (mięsa, ryb), gdyż przyciągają gryzonie;
- popiołu z węgla,
- gazet, szkła, plastiku, metalu,
- porażonych, chorych roślin, by nie rozprzestrzeniać chorób,
- chwastów z nasionami (nasiona przetrwają i zachwaszczą miejsca, w których używany będzie
kompost).