I Międzyleski Festiwal Pierogów
W piękną październikową sobotę Międzylesie stało się stolicą pierogów .22 października został zorganizowany w MGOK „I Międzyleski Festiwal Pierogów”. Podczas festiwalu odbył się konkurs na „Najlepsze Międzyleskie Pierogi”. Do rywalizacji o tytuł najlepszych pierogów zgłosiło się 16 następujących ekip:
Małgorzata Jurkiewicz, Worosz Zofia, Maria Piotrowicz, Bronisława Urbanowicz, Małgorzata Bojanowska, Maria Dudek, Koło Młodych Gospodyń z Domaszkowa, Sołectwo Domaszków, Kuchareczki Radne, Rada Sołecka Szklarnia, Zarząd Koła Emerytów, Koło Gospodyń Roztoki, Zajazd „Byczy Róg”, Sołectwo Lesica, Przedszkole Międzylesie, Zespół Szkół Międzylesie.
Komisja konkursowa w składzie:
-przedstawiciele Hotelu „Abis” z Bystrzycy Kł: Magdalena Rychlik, Agata Kowal, Marcin Kijanka
-nauczyciel Sztuki Kulinarnej z Regionalnej Szkoły Turystycznej z Polanicy Zdrój - Bogusława Karpińska
-właścicielka Agroturystyki „ Skowronki” z Radochowa - Karina Fuglińska
- burmistrz Tomasz Korczak
- ks. dziekan Jan Tracz
oceniała pierogi w dwóch kategoriach: „pierogi ruskie” i „pierogi z innym farszem”
W kategorii „Pierogi ruskie” z pośród 13 rodzajów wyłoniono trzech zwycięzców:
I miejsce Rada Sołecka Szklarnia,
II miejsce Przedszkole Międzylesie ,
III miejsce Szkoła Międzylesie.
W kategorii „Pierogi z innym farszem” komisja po burzliwych obradach z pośród 47 rodzajów pierogów wyłoniła następujących zwycięzców:
I miejsce Sołectwo Domaszków –pierogi z fetą i suszonymi pomidorami
II miejsce Kuchareczki Radne- zielone pierogi ze szpinakiem
III miejsce Sołectwo Domaszków-pierogi z kapusta włoską i orzechami włoskimi.
Moc gratulacji dla zwycięzców obu kategorii. Przepisy nagrodzonych zostaną opublikowane w Informatorze Gminnym. Gratulujemy i dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom konkursu na „Najlepsze Międzyleskie Pierogi”.
Członkom komisji konkursowej dziękujemy za ciężką pracę , upór, wytrwałość i wyczucie smaku podczas degustacji i oceny 60 rodzajów pierogów. To naprawdę wielki wyczyn.
Wielkie słowa uznania dla wszystkich ekip za pomysły na farsze do pierogów, takiej różnorodności, takich smaków, takiej kreatywności, estetyki wykonania i podania mogą nam pozazdrościć hotele i restauracje z 5 gwiazdkami.
Wszystkim smakoszom, fanom pierogów, którzy przybyli na festiwal pierogów także dziękujemy i mamy nadzieję że degustacja pierogów zadowoliła najbardziej wyszukane gusta.
Zapraszamy na następne szaleństwo z pierogami za rok.